Op de Internationale Arbeidsmarktdag in Eindhoven ging het over de de krapte van de arbeidsmarkt. Die arbeidsmarkt wordt zo krap, dat bedrijven zich op de internationale arbeidsmarkt moeten gaan richten.

Gastspreker Trude Maas (zakenvrouw en oud-senator) zei er het volgende over:

Het is dus zaak nu al oplossingen te zoeken voor het dreigende probleem.En er is niet één oplossing voor alles, we hebben wel tien maatregelen nodig om alles te tackelen. We moeten meer mensen aan het werk krijgen en houden. Bedrijven moeten meer doen met minder mensen, onder meer door innovatie en andere arbeidscontracten. En we moeten mensen uit het buitenland halen. Dat laatste geldt ook, of misschien wel juist, voor het mkb. Jonge mensen willen straks niet eens meer werken bij een bedrijf waar nog nooit een buitenlander over de vloer is geweest. ‘Voor u tien anderen’ zegt u nu tegen sollicitanten, straks zeggen zij het tegen u. Dus wilt u voorop lopen of achteraan? En denk aan de kennis van uw buitenlandse afzetmarkt die u zo binnen kunt halen.

Een advies gaf ze de aanwezige ondernemers nog wel mee:

Begin in de buurt. Oefen met Belgen en Duitsers, die zitten vlakbij, het taalprobleem speelt er minder. Oekraïners zijn voor gevorderden, hoewel de opleidingen daar tegenwoordig ook puik zijn.