De Vlaamse minister van Onderwijs Pascal Smet wil het vroegtijdig schoolverlaten tegen gaan en de kloof tussen arbeidsmarkt en onderwijs te dichten. Zijn oplossing? Leren op de werkplek.

Een op de zeven jongeren in Belgiƫ verlaat het onderwijs zonder diploma. Bovendien heeft 44,7 procent van de leerlingen uit het deeltijds beroepsonderwijs na zes maanden nog geen werk. Smet wil nu meer inzetten op het zogenaamde werkplekleren, een verzamelnaam voor leren op het werk door stages, projecten, praktijklessen.

Een goed idee, want onderzoek wijst uit dat dergelijke vormen van ervaringsleren heel geschikt zijn om hogere cognitieve vaardigheden zoals strategisch denken te ontwikkelen. Dat ervaringsleren motiveert niet alleen scholieren, maar zal ook door werkgevers goed ontvangen worden.

In Belgiƫ worden nu acties opgesteld om knelpuntvacatures in te vullen door werkplekleren. Het leren op de werkplek is er onderdeel van de collectieve arbeidsovereenkomsten. Hoewel het voor bedrijven niet altijd makkelijk is in deze tijd werkplekken te garanderen, kunnen de plannen op een positief onthaal rekenen.

Informeel leren op de werkplek
Een effectieve vorm van werkplekleren is het vastleggen en delen van kennis en ervaring van een bedrijf (informeel leren). iSee iKnow biedt voor deze manier van leren een praktische oplossing. Meer weten? Neem even contact met ons op.